2024sep 24
0

Υπουργική Απόφαση για την υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στον τουρισμό και την εστίαση.

Υπουργική Απόφαση για την υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στον τουρισμό και την εστίαση από 11/9/2024.

Με υπ’ αριθμόν 44485/2024 απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Β/5151/11-9-2024), καθορίζονται οι κλάδοι και ΚΑΔ των επιχειρήσεων που υποχρεούνται να εφαρμόσουν το σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας από 11 -9-2024.

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με την ως άνω Υπουργική Απόφαση [Y.A.], προβλέπονται τα εξής:

-Από την 11η Σεπτεμβρίου 2024 εντάσσονται, υποχρεωτικά, στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας οι ακόλουθες επιχειρήσεις:

Α) οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα (βάσει ΚΑΔ) στις υπηρεσίες διαμονής στον κλάδο του τουρισμού, και

Β) οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα (βάσει ΚΑΔ) στον κλάδο της εστίασης

Περαιτέρω, ως προς τις διοικητικές κυρώσεις που αφορούν στην εφαρμογή του Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, προβλέπεται ότι επιβάλλονται για αμφότερους τους ανωτέρω κλάδους (ενν. για τις επιχειρήσεις) από την 1η Μαρτίου 2025.

– Oι επιχειρήσεις με τους ανωτέρω ΚΑΔ υποχρεούνται, από την ημερομηνία ένταξής τους να διαθέτουν και να ενεργοποιούν αντιστοίχως, σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στο χώρο παροχής εργασίας των εν λόγω επιχειρήσεων- εργοδοτών, ανεξαρτήτως αν τα υποκαταστήματα τους είναι σε ενταγμένους ΚΑΔ, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται στις ανωτέρω επιχειρήσεις μέσω δανεισμού.

Για τις εν λόγω επιχειρήσεις, εφόσον ο κύριος ΚΑΔ επιχείρησης – εργοδότη στο TAXIS εντάσσεται στην ψηφιακή κάρτα εργασίας και εκτελούνται πολλαπλές δραστηριότητες στον ίδιο χώρο, εκ των οποίων κάποιες δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στην ψηφιακή κάρτα, υπάρχει πλέον υποχρέωση εφαρμογής του μηχανισμού για το σύνολο των εργαζομένων τους.

Τέλος, σύμφωνα με την ως άνω Υπουργική Απόφαση προβλέπονται και ορισμένες εξαιρέσεις από την εφαρμογή του συστήματος της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το κείμενο της ως άνω Υ.Α. εδώ.

Για οποιεσδήποτε σχετικές πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με b.smyrniou@bahagram.com & d.manousopoulou@bahagram.com