2021may 20
2

Γιάννος Γραμματίδης: Οδικός χάρτης για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων

Ανέκαθεν το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν η αδυναμία της να προβάλλει στις ξένες αγορές τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας της. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι από το 2011 μέχρι και σήμερα έγιναν. Πολλές και χρήσιμες μεταρρυθμίσεις πού διευκολύνουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Αποτελεί λοιπόν σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ποια όμως ήταν τα προβλήματα πού στην πράξη εμπόδιζαν και εμποδίζουν την προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων στην χώρα μας; Σήμερα στην Ελλάδα ισχύουν τα ακόλουθα: (α) Δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων, (β) κάθε παραγωγικό υπουργείο (και κάθε εποπτευόμενος οργανισμός του) ακολουθεί τον δικό του σχεδιασμό και αναπτύσσει τις δικές του δράσεις για εξωστρέφεια και προσέλκυση επενδύσεων με αποτέλεσμα ένα απίστευτο αλαλούμ πού υπονομεύει την γενική προσπάθεια, και (γ) την ευθύνη για εξωστρέφεια και οικονομική διπλωματία έχει αναλάβει χωρίς τη σχετική εμπειρία το Υπουργείο Εξωτερικών με την Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, ενώ αυτό θα έπρεπε να αποτελεί ευθύνη τού Υπουργείου Ανάπτυξης.

Κάτω από αυτές τις συν θήκες ποια μπορεί να είναι η λύση;

(α) Να θεσπισθεί νομοθετικά ότι αυτό θα αποτελεί ευθύνη τού Υπουργείου Ανάπτυξης πού θα απορροφήσει τα Γραφεία Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) τα οποία στελεχώνονται από τούς Οικονομικούς & Εμπορικούς Συμβούλους τόσο στα κεντρικά γραφεία τού Υπουργείου Εξωτερικών όσο και στις Πρεσβείες της Ελλάδας.

(β) Να τροποποιηθεί νομοθετικά η δομή και οργάνωση τού Enterprise Greece έτσι ώστε να είναι αυτό αρμόδιο (i) τόσο για την προώθηση και προσέλκυση επενδύσεων, (ii) όσο και για την διευκόλυνση τόσο νέων όσο και παλαιών επενδύσεων. Παράλληλα, με την ίδια τροποποίηση το Enterprise Greece θα πρέπει να στελεχωθεί τόσο με τα στελέχη των Γραφείων ΟΕΥ όσο και με εξειδικευμένα στελέχη όλων των παραγωγικών υπουργείων με την διαδικασία της μετάταξης. Τα έτσι μεταταγμένα στελέχη των υπουργείων αυτών θα στελεχώσουν τόσο τον τομέα προώθησης και προσέλκυσης επενδύσεων όσο και τον τομέα διευκόλυνσης παλαιών και νέων επενδύσεων.

(γ) Το Enterprise Greece (α) να υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας με επιχειρηματικούς φορείς τού ιδιωτικού τομέα με σκοπό την συνεργασία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση  κοινών ή διμερών δράσεων όπως επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό, εκθέσεις, συνέδρια κλπ. και (β) να αναπτύξει σχέσεις με διεθνή δίκτυα  επιχειρηματικών φορέων, όπως λ.χ. ξένα επιμελητήρια, δικηγορικά γραφεία, λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία, γραφεία επιχειρηματικών συμβούλων, χρηματιστήρια κ.α.

(δ) Η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας τού Υπουργείου Εξωτερικών θα έχει σαν αντικείμενο (i) την δημιουργία Διακρατικών Διαλόγων Συνεργασίας και (ii) τη σύναψη Διακρατικών Συμβάσεων Συνεργασίας.

(ε) Να ανατεθεί σε διεθνή οίκο συμβούλων στρατηγικής η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στρατηγικής για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και τόνωσης της εξωστρέφειας πού μαζί με την δουλειά της ομάδας Πισσαρίδη θα αποτελέσει αντικείμενο υλοποίησης από το Enterprise Greece.

(στ) Στο Υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να θεσπισθεί θέση μόνιμου Γενικού Γραμματέα Εξωστρέφειας και Επενδύσεων πού θα εποπτεύει το Enterprise Greece έτσι ώστε να υπάρχει σταθερότητα στην εφαρμογή τού στρατηγικού σχεδίου.

(ζ) Με πρόταση τού Υπουργείου Ανάπτυξης το Υπουργείο Εξωτερικών να απονείμει τον τίτλο τού Πρεσβευτή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων σε εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας προσωπικότητα από τον επιχειρηματικό κόσμο πού έργο του θα είναι να συνδράμει με το κύρος τού διπλωματικού εκπροσώπου της Ελλάδας κατά κύριο το Enterprise Greece στις σχέσεις του με ξένους φορείς αλλά και την Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας τού Υπουργείου Εξωτερικών στην διαδικασία δημιουργίας Διακρατικών Διαλόγων Συνεργασίας και στη σύναψη Διακρατικών Συμβάσεων Συνεργασίας.

Καταλαβαίνω ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα προκαλέσουν αντιδράσεις τόσο από υπουργούς πού θα προσπαθήσουν να διαφυλάξουν προνόμια και αρμοδιότητες για τούς δικούς τους προσωπικούς λόγους, όσο και από ομάδες δημοσίων υπαλλήλων πού θα επηρεασθούν από τις προτεινόμενες μετατάξεις. Είναι όμως καιρός να αφήσουμε πίσω τα προσωπικά συμφέροντα και τα «εγώ» και να ξετυλίξουμε μια νέα πολιτική στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης πού θα εξυπηρετεί τα γενικότερα συμφέροντα της χώρας. Αυτό αναμένουμε από την σημερινή κυβέρνηση και είναι παρήγορο ότι κατά πληροφορίες μου είναι σε τελική φάση σχεδιασμού ενός ανάλογου σχεδίου.

Πηγές:
Enikos.gr / 19.05.2021
https://www.enikos.gr/society/778672/giannos-grammatidis-odikos-chartis-gia-tin-proselkysi-ameson-xeno
real.gr / 19.05.2021 https://www.real.gr/oikonomia/arthro/giannos_grammatidis_odikos_xartis_gia_tin_proselkysi_ameson_ksenon_ependyseon-739537