2022feb 22
0

Η ιδιαίτερη σημασία της διαμεσολάβησης στην ενωσιακή ψηφιακή αγορά: P2B, DSM & η πρόταση DSA

Το μέλλον των συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται κατά βάση ψηφιακό με χρήση, ιδίως, online πλατφορμών σε τεχνολογικά διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον. Σ’ αυτή τη ψηφιακή αγορά προϊόντων και υπηρεσιών οι εναλλακτικοί – εξωδικαστικοί μηχανισμοί επίλυσης διαφορών, προεχόντως η Διαμεσολάβηση, θα καθίστανται ολοένα και περισσότερο αναγκαίοι για πολλούς και σημαντικούς λόγους, ιδίως ταχύτητας και κόστους. Άλλωστε, οι νομοθετικές επιλογές της ΕΕ σε ποικίλα αντικείμενα επιβεβαιώνουν αυτή τη κατεύθυνση. Ήδη, η Διαμεσολάβηση στη χώρα μας είτε ως ειδικά ρυθμιζόμενος θεσμός (τυπική) είτε ως διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών (άτυπη) απαντάται σε ευρύτατο φάσμα νομικών αντικειμένων.

Δημήτρης ΕμβαλωμένοςΔικηγόρος LL.M., Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής του Υπουργείου Δικαιοσύνης & του Centre of Effective Dispute Resolution (CEDR), Λονδίνο, Η.Β., Αναπλ. Διευθύνων Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Bahas, Gramatidis & Partners (BGP), αρθρογραφεί για ιδιαίτερη σημασία της διαμεσολάβησης στην ενωσιακή ψηφιακή αγορά στο περιοδικό «Διαιτησία & Διαμεσολάβηση και Λοιπές Εναλλακτικές Μορφές Επίλυσης Διαφορών», Ιανουάριος – Ιούνιος 2021, Τεύχος 7, Έτος 4ο, της Νομικής Βιβλιοθήκης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΟΥ

  1. Εισαγωγή
  2. Η Διαμεσολάβηση στην Ελλάδα
  3. Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1150 (P2B – Platform to Business)
  4. Η Οδηγία (ΕΕ) 2019/790 (DSM – Digital Single Market)
  5. Η πρόταση Κανονισμού για την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών (DSΑ – Digital Services Act)
  6. Το μέλλον

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Δημήτρη Εμβαλωμένου παρακάτω ή/και κατεβάστε το σε μορφή PDF με ένα κλικ εδώ.

Mediation = Dispute Meditation & Medication

DiD-1.2021-D.-Emvalomenos

Λίγα λόγια για το περιοδικό & τη Νομική Βιβλιοθήκη:

Το περιοδικό «Διαιτησία & Διαμεσολάβηση και Λοιπές Εναλλακτικές Μορφές Επίλυσης Διαφορών» (ΔιΔ) είναι ένα νομικό περιοδικό νέας – μοντέρνας κουλτούρας, μοναδικό στο είδος του, που αφορά στη μελέτη των μεθόδων εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, ήρθε να καλύψει ένα εκδοτικό κενό σε ένα τάχιστα αναπτυσσόμενο και ποικιλοτρόπως σημαντικό νομικό αντικείμενο και εκδίδεται σε εξαμηνιαία βάση. Περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ.

Ο εκδοτικός οίκος της Νομικής Βιβλιοθήκης παραμένει πρωτοποριακός σε όλο το ευρύτατο φάσμα του αντικειμένου του και καταφέρνει να βρίσκεται διαρκώς «ένα βήμα μπροστά» με πρωτότυπα εγχειρήματα, όπως η προώθηση της Διαμεσολάβησης, με φυσική παρουσία αλλά και on line, με πλατφόρμα που πρόσφερε και προσφέρει μοναδική ασφάλεια και εμπιστοσύνη την εποχή της πανδημίας. Περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ.

Περισσότερες αναρτήσεις & σχόλια του Δημήτρη Εμβαλωμένου για τον θεσμό της Διαμεσολάβησης με ένα κλικ  εδώ.