2025apr 09
1

Νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς

Στις 11 Φεβρουαρίου 2025, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου και την προστασία των επενδυτών.

Το νομοσχέδιο κινείται σε πέντε βασικούς άξονες:

  • παροχή φορολογικών κινήτρων για είσοδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο,
  • θέσπιση πρόσθετων μέτρων ενίσχυσης του Χρηματιστηρίου,
  • θεσμική θωράκιση των εποπτικών μηχανισμών,
  • προστασία των επενδυτών στα κρυπτοστοιχεία και
  • ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών και κανονισμών.

Ειδικότερα και συνοπτικά ως προς τα προτεινόμενα:

  • Επέκταση των υφιστάμενων κινήτρων για τους Angel Investors (επενδυτές που εισφέρουν χρηματικά κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις με στόχο την εν γένει ανάπτυξη τους) που θα επενδύουν στην Εναλλακτική Αγορά. Σύμφωνα με τα κίνητρα αυτά, αν ο επενδυτής εισφέρει κεφάλαιο σε εταιρεία που είναι ενταγμένη ή εντάσσεται σε πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα, θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημά του ποσό έως πενήντα τοις εκατό (50%) του ποσού της εισφοράς του, εντός του φορολογικού έτους εντός του οποίου αυτή πραγματοποιήθηκε.
  • Εισαγωγή φορολογικών ελαφρύνσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εισάγονται στο Χρηματιστήριο, καθώς οι επιλέξιμες δαπάνες για την εισαγωγή, προσαυξημένες κατά 100% (όπου το ποσό της προσαύξησης δεν θα υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ), θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά το χρόνο πραγματοποίησής τους. Το μέτρο αυτό θα έχει διάρκεια 3 έτη.
  • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των τόκων από εισηγμένα εταιρικά ομόλογα  από 15% σε 5% για τα φυσικά πρόσωπα  που έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του τόπου χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης των εν λόγω ομολογιών (ημεδαπή, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης –  Ε.Ε.).
  • Ορισμός διαμεσολαβητή και δημιουργία συλλογικού λογαριασμού (omnibus accounts) μεριδίων για τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) και Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ).
  • Διευκόλυνση της μεταφοράς κινητών αξιών από τη ρυθμιζόμενη αγορά στην Εναλλακτική Αγορά, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα διαγραφής από τη ρυθμιζόμενη αγορά των κινητών αξιών εταιρειών που δεν πληρούν πλέον τους κανόνες της ρυθμιζόμενης αγοράς και η εισαγωγή τους σε πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης, χωρίς να απαιτείται η δημοσίευση πληροφοριακού εγγράφου ένταξης στον πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης, ενώ παρέχεται δυνατότητα εισαγωγής στο Χρηματιστήριο εκδοτών μετοχών με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου.
  • Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π.), όπου θεσμοθετούνται μεταξύ άλλων οι προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας λειτουργίας, οι γενικές αρχές λειτουργίας, το κατώτατο ποσό του μετοχικού κεφαλαίου τους, η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, η χρηματοδότηση, η φορολογία και το καθεστώς εποπτείας τους.
  • Αύξηση του ορίου για το πληροφοριακό δελτίο από 5 σε 8 εκατ. ευρώ για δημόσιες προσφορές κινητών αξιών, ενώ ρυθμίζεται το πλαίσιο για τα ομολογιακά δάνεια με απαιτούμενη απαρτία 50%+1 των ομολογιούχων για τροποποίηση του δανείου με δυσμενέστερους όρους.
  • Επέκταση του καθεστώτος εκποίησης μετοχών δικαιούχων με άγνωστα στοιχεία στις περιπτώσεις συγχώνευσης εισηγμένων με μη εισηγμένες εταιρίες.
  • Θέσπιση εφαρμοστικών μέτρων για τα Ευρωπαϊκά Πράσινα Ομόλογα με τον ορισμό αρμόδιων εποπτικών αρχών (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα της Ελλάδος), τη καθιέρωση συνεργασίας των εποπτικών αρχών και ανταλλαγής πληροφοριών στους τομείς της έρευνας, της εποπτείας και της επιβολής του νόμου, την επιβολή κυρώσεων για τις παραβάσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2631 και τη ρύθμιση του δικαιώματος προσφυγής ενώπιον διοικητικών δικαστηρίων.
  • Θεσπίζονται διαφανείς διαδικασίες λειτουργίας για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την κατάρτιση εγχειριδίων για τη διαχείριση καταγγελιών και ελέγχων. Παράλληλα, παρέχονται κατευθυντήριες γραμμές για τον υπολογισμό προστίμων και την επιβολή κυρώσεων, με σταθερές και διαφανείς διαδικασίες ελέγχου και λογοδοσίας.
  • Αναβαθμίζεται η εκπαίδευση και η αξιολόγηση του προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τη θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας των καθηκόντων των μελών και του προσωπικού ενώ θεσπίζεται εγχειρίδιο κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών προσωπικού.
  • Εισάγεται η δυνατότητα στους εποπτικούς μηχανισμούς (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα της Ελλάδος) να διενεργούν έρευνες αγοράς με τη μέθοδο των μυστικών πελατών (mystery shopping), που  θα διενεργείται από εκπαιδευμένα στελέχη που θα λειτουργούν ως πελάτες.
  • Εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για τη χρήση του “mystery shopping” ως εποπτικού εργαλείου, ενώ παρέχεται η δυνατότητα αυτή και στην ΤτΕ για τον έλεγχο των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών.
  • Ενισχύεται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1114 (MiCA) για τις αγορές κρυπτοστοιχείων και ορίζονται ως αρμόδιες εποπτικές αρχές για τα κρυπτονομίσματα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η Τράπεζα της Ελλάδος κατά περίπτωση, προβλέπονται οι αρμοδιότητες αυτών καθώς και οι κυρώσεις για παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας.
  • Προβλέπεται η προσθήκη ποινικών διατάξεων για την παροχή υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων χωρίς άδεια και καθορίζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος ως αρμόδιες αρχές για την εποπτεία και επιβολή κυρώσεων.
  • Εισάγονται κανονισμοί για τη διαφήμιση κρυπτοστοιχείων, με στόχο την προστασία του επενδυτικού κοινού και την ενημέρωση για τους κινδύνους και τις απώλειες που μπορεί να ενέχουν οι συναλλαγές.
  • Ενσωματώνεται η Οδηγία (ΕΕ) 2024/1174 για την εξυγίανση των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, η Οδηγία (ΕΕ) 2022/2556 για την ψηφιακή ανθεκτικότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα και η Οδηγία (ΕΕ) 2015/849 για την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη ρύθμιση της μεταφοράς χρημάτων και κρυπτοστοιχείων.
  • Προβλέπονται εφαρμοστικά μέτρα για τους Κανονισμούς (ΕΕ) 2022/2554, (ΕΕ) 2023/1113, (ΕΕ) 2023/1114 (ΜiCA) και (ΕΕ) 2023/2631 για τις αγορές κρυπτοστοιχείων και για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα (βλ. υπό το 2 ανωτέρω), διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Το νομοσχέδιο εισάγει σημαντικές καινοτομίες στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Ειδικότερα, αποβλέπει στην ενίσχυση της παρουσίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κεφαλαιαγορά με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους ενώ παράλληλα θεσμοθετείται το νομικό πλαίσιο της αδειοδότησης και της λειτουργίας των Α.Ε.Ε.Α.Π. Επιπλέον, σημειώνονται σημαντικά βήματα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη στα πλαίσια του ESG με την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών και τη θέσπιση μέτρων ελέγχου και προώθησης των περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων. Επίσης, διασφαλίζεται η προστασία των επενδυτών με την αναβάθμιση της εποπτείας στα υφιστάμενα και στα νέα επενδυτικά προϊόντα της αγοράς.

Σε γενικές γραμμές, το νομοσχέδιο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της Κεφαλαιαγοράς, την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και την υλοποίηση των πολιτικών αειφορίας, γεγονός που αναμένεται να καταστήσει την ελληνική κεφαλαιαγορά ελκυστικότερη στο διεθνές επενδυτικό κοινό.

Κατεβάστε το PDF με την ανάλυση/σχολιασμό του Δημήτρη Εμβαλωμένου με ένα κλικ εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δημήτρη Εμβαλωμένο στο 210 3318170 ή/και στο d.emvalomenos@bahagram.com